Werken bij CompaNanny Vrouw achter laptop Tips sollicitatiebrief kinderopvang schrijven

Sollicitatiebrief kinderopvang schrijven?

Lees onze 5 tips!

Maak een goede eerste indruk met je sollicitatiebrief kinderopvang

Wanneer je solliciteert op een functie bij een kinderdagverblijf dan is de kans groot dat je niet de enige bent. Een recruiter zal al snel op basis van een eerste scan van de sollicitatiebrieven, motivatiebrieven en cv’s een schifting maken in de pedagogische kandidaten.

Uiteraard wil jij uitgenodigd worden voor een gesprek en dus ook op papier al zo goed mogelijk voor de dag komen. Onze tips voor een goede sollicitatiebrief kinderopvang gaan je hier zeker bij helpen.

Wees ook zeker niet bang om wat persoonlijke aspecten in je sollicitatiebrief en je cv te benoemen. Misschien heb je weleens als vrijwilliger met kinderen gewerkt op een zomerkamp of was je jaren de favoriete oppas in de buurt? Een goede recruiter wil je leren kennen dus vertel wat meer over jezelf, zo verklein je de kans dat je onderop de stapel belandt.
Werken Bij Compananny Achter De Computer Hoofdkantoor Werken Bij Compananny Kinderopvang Nanny Helpt Peuter

1. Zorg voor een aantrekkelijk CV

Zorg dat je cv up to date is en in chronologische volgorde (dus je meest recente baan/opleiding zet je bovenaan). Daarnaast zorg je voor een cv zonder spelfouten. Een cv is een visitekaartje en is de eerste indruk die je maakt naar jouw potentiele werkgever dus dit wil je goed doen! Let ook goed op onder welke naam je jouw cv opslaat, mocht je de naam van de organisatie er op hebben gezet, zorg dan dat je het alleen voor deze organisatie gebruikt en niet voor andere sollicitaties!

2. Schrijf een goede motivatiebrief

Ook al is een motivatiebrief of sollicitatiebrief in veel gevallen geen vereiste meer, het helpt een potentiële werkgever wel om te zien waarom jij interesse hebt in de functie. Zeker als jouw werkervaring of opleiding niet meteen aansluit, is het een goede manier om toch op te vallen en hopelijk uitgenodigd te worden voor een gesprek! Lees je goed in over de organisatie en bedenk waarom dit bedrijf goed aansluit op wat jij zoekt in een werkgever. Meestal is alle informatie gewoon op de website te vinden. Ook is het helemaal niet verkeerd om even te bellen met de recruiter als je vragen hebt die je graag beantwoord wilt hebben voordat je je motivatie stuurt.

3. Bereid het sollicitatiegesprek goed voor

Het is zover! Je mag op gesprek komen. Heel leuk maar ook best wel spannend! Zorg ervoor dat je goed weet wat je in je sollicitatiebrief kinderopvang hebt geschreven en dit kunt motiveren en onderbouwen. Daarnaast is een goede voorbereiding op het gesprek zelf natuurlijk ook belangrijk:

  • Zorg dat je er representatief uit ziet, ook al is het een virtueel gesprek, kleed je zoals je ook zou doen als je een real life gesprek zou hebben.
  • Een sollicitatiegesprek komt van twee kanten, dit betekent dat jouw potentiële werkgever vragen voor jou heeft, maar dat zij ook vragen vanuit jou mogen verwachten. Bedenk dus van tevoren goed wat je uit het gesprek wilt halen, zodat je op basis hiervan goede vragen kunt stellen.
  • Het is belangrijk om de vragen van jouw toekomstige werkgever goed te kunnen beantwoorden. TIP: bereid een aantal situaties voor waar vaak naar wordt gevraagd, zoals het omgaan met lastige situaties, het niet behalen van deadlines etc.
Onthoud dat je echt niet perfect hoeft te zijn en dat iedereen ontwikkelpunten heeft. Het is goed om vooraf te bedenken waar jij je in wilt ontwikkelen en wat je doelen zijn en dit tijdens het gesprek kenbaar te maken.

4. Stel goede vragen en refereer ook naar punten uit je sollicitatiebrief

Door goede vragen te stellen en ook te refereren naar de motivatie in je eigen sollicitatiebrief kom je goed voorbereid over en maak je je gesprekspartner duidelijk dat je weet wat je wilt en waar je naar op zoek bent. Wees ook geïnteresseerd in wat je gesprekspartner aan jou vraagt en jou vertelt over de organisatie. Ook hier kun je weer vragen over stellen of aangeven wat jij belangrijk vindt in wat je verteld wordt.

Wanneer je bij Kinderopvang CompaNanny solliciteert op een functie op een van de vestigingen, combineren we het gesprek meestal met een aantal uren meedraaien op de groep. Als je meeloopt op een vestiging hoor je niet alleen wat er speelt op een vestiging, maar zie en voel je ook meteen wat het betekent om op een groep te werken. Het geeft je direct een goed beeld. Ook tijdens het meelopen, kun je vragen stellen. Iedereen helpt je graag verder. Praktische tip, trek je makkelijke sneakers aan ;-)
Pedagogisch Medewerker en kind spelen samen buiten CompaNanny

Milou

CompaNanny Den Haag

Het meedraaien op de groep bij CompaNanny was voor mij doorslaggevend. Ik werkte meteen samen met een paar Pedagogisch Medewerkers en vond de sfeer en de omgang met elkaar erg prettig. Inmiddels werk ik er alweer twee jaar met veel plezier en ben ik inmiddels teamleider.

5. Blijf altijd dicht bij jezelf

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste tip die we voor je hebben: wees enthousiast maar altijd jezelf in je sollicitatiebrief, het gesprek en tijdens het meelopen. Geef antwoorden die bij jou passen en bekijk ook goed of de organisatie bij jou past. Elke kinderopvangorganisatie heeft zijn eigen cultuur en manier van werken en dat moet bij jou passen. Je mag dus best kritisch zijn!

Mocht je niet uitgenodigd worden voor een gesprek, vraag dan altijd waarom niet en of ze nog tips of adviezen voor je hebben zodat je bij een volgende sollicitatie nog beter voor de dag kunt komen.

Wil je meer weten over onze organisatie of de openstaande vacatures, dan kun je ook altijd even contact opnemen. We vertellen je graag over alle mogelijkheden.

Ben je na het lezen van onze tips voor een goede sollicitatiebrief helemaal klaar voor je sollicitatie... bij ons?  Bekijk dan snel onze openstaande vacatures en solliciteer direct!