05-12-2024
Schijnzelfstandigheid: dit verandert er voor ZZP'ers in de kinderopvang
Wat is schijnzelfstandigheid?
Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer iemand als zelfstandige wordt ingehuurd, maar feitelijk werkt zoals een werknemer. Dit betekent dat je als ZZP’er bijvoorbeeld vaste werktijden hebt, uitsluitend werkt voor één opdrachtgever en weinig tot geen vrijheid hebt in hoe je je werk uitvoert. Hoewel je op papier als ZZP'er werkt, voldoe je niet aan de voorwaarden van zelfstandig ondernemerschap. Volgens de Wet DBA zijn opdrachtgevers en opdrachtnemers samen verantwoordelijk om schijnzelfstandigheid te voorkomen.
Twijfel je of de overheid jou als zelfstandig ondernemer of schijnzelfstandige beschouwt? Bekijk het document ZZP ja of nee van de overheid.
De overheid gaat schijnzelfstandigheid aanpakken en dit is waarom
Vanaf 2025 gaat de overheid strenger op schijnzelfstandigheid controleren, omdat dit verschillende nadelen met zich meebrengt. In geval van schijnzelfstandigheid betalen werkgevers bijvoorbeeld minder premies en belastingen. Hierdoor komt er minder geld binnen waarmee de overheid voorzieningen zoals gezondheidszorg betaalt. Tegelijkertijd heb je als ZZP’er geen recht op sociale voorzieningen zoals ziekteverlof of pensioenopbouw.
Met de aanpak van schijnzelfstandigheid wil de overheid dus meer zekerheid voor zelfstandigen creëren, eerlijkere kansen voor werkgevers bieden en zorgen voor een goed werkend sociaal stelsel.
Waarom kan je vanaf 2025 als ZZP’er niet meer werken in de kinderopvang?
Door de aard van het werk in de kinderopvang – onder andere met vaste werktijden en het werken volgens de pedagogische visie van de organisatie – voldoe je als ZZP’er niet aan de voorwaarden van zelfstandig ondernemerschap. Om deze reden worden ZZP’ers in de kinderopvang door de overheid als schijnzelfstandigen beschouwd.
Met de komst van controles op schijnzelfstandigheid willen veel kinderopvangorganisaties voorkomen dat zij en medewerkers tegen hoge boetes aanlopen. Daarom is het vanaf 2025 bij ons niet langer mogelijk om als ZZP’er op de groep te werken.
Boetes bij schijnzelfstandigheid
De Belastingdienst heeft aangegeven om in 2025 nog geen boetes voor schijnzelfstandigheid te geven aan werkgevers en ZZP'ers, mits de de werkgever kan aantonen dat hij stappen zet om schijnzelfstandigheid te voorkomen.
Wel kan de Belastingdienst de werkgever verplichten om sociale premies, pensioenpremies en loonheffingen met terugwerkende kracht te betalen. Voor ze ZZP'er zou een controle kunnen betekenen dat hij of zij BTW moet terugbetalen aan de werkgever.
Hoe voorkom je schijnzelfstandigheid?
In de kinderopvang is het, door de aard van het werk, bijna onmogelijk om als zelfstandige te werken.
In andere sectoren kun je schijnzelfstandigheid soms wel voorkomen door bijvoorbeeld zelf te bepalen hoe en wanneer jij je werk doet en door eigen materialen en middelen te gebruiken. Lees meer over het voorkomen van schijnzelfstandigheid op de website van de Rijksoverheid.
Wil je flexibel blijven werken in de kinderopvang, zonder risico op schijnzelfstandigheid? Lees meer over werken bij CompaNanny op de pagina ZZP in de kinderopvang.
Floortje
Pedagogisch Expert
“
Als vaste medewerker werk ik nu in een hecht team en bouw ik een connectie op met de kinderen en ouders. Dat is toch echt waar dit werk om draait!
”
De overstap maken: van ZZP naar een vast dienstverband
Met de aankomende veranderingen kiezen veel ZZP’ers in de kinderopvang ervoor om over te stappen naar een vast dienstverband. Zo ook Floortje die nu bij ons in dienst is als Pedagogisch Expert.
Of je nu kiest voor een vast contract of een flexibele functie: wij zorgen ervoor dat je met plezier en zekerheid kunt blijven werken in de kinderopvang! Ben je benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees meer over de voordelen van een vast dienstverband bij CompaNanny.
Bekijk onze (flexibele) functies